И поред великог интересовања интерно расељених лица из Призрена да им се пружи подршка у повратку, због недостатка финансијских средстава, у 2019 и 2018. години, овај вид подршке је изостао.

Удружење трећу годину заредом функционише без финансијске подршке неопходне за нормално функционисање. Текуће трошкове канцеларије (утрошена електрична енергија, комунални трошкови, телефони, канцеларисјки трошкови) сарадници Удружења покривају из сопствених средстава. И поред финансијских проблема, канцеларија је свакодневно била отворена и на услузи многобројним интерно расељеним лицима.

Фебруар 2017 - нове куће у Призрену

Дански савет за избеглице у партнерству са Удружењем „Свети Спас“ ове године почиње са IV фазом подршке повратку у Призрен, изградњом 5 нових кућа у насељу Поткаљаја, Пантелија и Потокмахала.

Пројекат финансирају Британска Амбасада у Приштини и Министарство за заједнице и повратак. Подршку пројекту пружају општина Призрен са својим службама и агенцијама, УНХЦР и остале релевантне институције које се баве пружањем подршке повратницима.

Наставку пројекта петходиле су уобичајене процедуралне активности, као што су обилазак кућа од стране интерно расељених лица (ИРЛ) –иди-види посета.

Призрен - фебруар 2017
image

Погледајте нову фото галерију Призрена из фебруара 2017. године

Фотографије...

Активности у другој половини 2016

Друга половина 2016. године резултирала је великим бројем активности са интерно расељеним лицима (ИРЛ) и повратницима, које су биле усмерене на стварање услова на доношење њихове коначне одлуке, повратак у место одакле су се раселили или интеграцију у месту боравка.

Новембра месеца, захваљујући финансијској подршци Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије, деца на простору Косова и Метохије имала су прилику да се друже са познатим писцем и аниматором Тодом Николетићем и кантаутором Бранимиром Росићем, који су у организацији нашег удружења, посетили 22 школе, у којима су одржали 24 сусрета на којима је активно учествовало 1904 ученика.

Више информација...

„Ја те волим за домаћи“

Зборник радова

Фотографије са активности можете погледати у галерији.

У периоду октобар-децембар 2016. године сарадници Удружења „Свети Спас“ су као партнер Данског савета за избеглице (ДРЦ), у активности реализације пројекта „Свеобухватна потреба процена у Србији“, који финансира Високи комесаријат за избеглице (УНХЦР), обишли у местима боравишта, анкетирали и регистровали 531 породицу. Била је то још једна прилика да се сарадници удружења упознају са условима у којима живе интерно расељена лица, осамнаест година након расељења, и њиховим опредељењем за повратак односно интеграцију.

Партнери на пројекту су биле организације „Свети Спас“ из Београда, „Божур“ из Смедеревске Паланке и „Завичај за повратак“ из Крагујевца.

Почетак друге половине 2016. године за један број повратничких породица остаће у сећању по усељењу у нове домове.

У покушају да расељене што верније информишемо о животу повратника, не ретко смо морали да се нађемо и у осињем гнезду, али нас ни то није спречило да за потребе нашег гласила ИН-форматор прибавимо приче из прве руке, како живе и чиме се повратници баве како би опстали у својим домовима, као и о врстама економске подршке која им се нуди.

Повратници су били у прилици да повремено и лично буду у контакту са представницима донатора и пренесу им своја запажања о подршци који су примили.

И поред свих настојања да се помогне расељенима, сви параметри указују на то да је број оних који су се вратили занемарљив а да и даље велики број неалбанаца одлази са Косова, посебно младих, тако да се у наредном периоду треба изнаћи више могућности за економску одрживост повратника али и оних који на Косову већ живе.

Архива :