Добродошлица првацима 2019

Комесаријат за избеглице и миграције РС је у 2019. години по четврти пут подржао дружење познатих песника и аниматора са првацима у основним школама на Косову и Метохији, под називом, "Добродошлица првацима". 2019. године посећено је и у програму активно учествовало 996 првака.

Прваке су анимирали дечији писац Тоде Николетић и аниматор Предраг Вуковић Пеђолино. За потребе пројекта штампано је и дистрибуирано 870 примерака књиге, "Добродшлица првацима" и књига драмских дела "Полетање у драмолетање".

Опширније...

Добродошлица првацима 2018

„Добродошлица првацима“

Захваљујући финансијској подршци Комесаријата за избеглице и миграције РС, удружење Свети Спас је и ове године било у прилици да организује дружење познатих песника са децом на Косову и Метохији. Том приликом је анимирано 918 првака. Једногласно, 918 првака је са поносом поновило текст Ђачке заклетве:

Данас кад постајем ђак

дајем свима на знање.

Да ћу учити вредно

и стећи поштовање.

Слова, свеске и књиге,

и сваки број и знак.

Биће ми најдраже бриге,

и бићу узоран ђак.

Другове ћу стећи

док оцене одлично лете,

и свима учењем рећи,

ја сам паметно дете.

Тоде Николетић

Опширније...

Фотографије можете погледати у галерији.

Ја те волим за домаћи

„Ја те волим за домаћи“

Новембра месеца 2016. године, захваљујући финансијској подршци Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије, деца на простору Косова и Метохије имала су прилику да се друже са познатим писцем и аниматором Тодом Николетићем и кантаутором Бранимиром Росићем, који су у организацији нашег удружења, посетили 22 школе, у којима су одржали 24 сусрета на којима је активно учествовало 1904 ученика. Обиласку школа је претходио конкурс за најбољи литерарни и ликовни рад. Као производ ове активности произашла је књига аутора Тоде Николетића „Ја те волим за домаћи“ и Зборник радова са радовима деце која су учествовала на расписаном конкурсу.

Фотографије можете погледати у галерији.

Песничење

Зборник радова

У Удружењу можете набавити последње примерке тротомне књиге проф. др Михајла Чемерикића, "Призрен и околина 1019-1941".

ПРИЗРЕНСКИ ПОМЕНИК

ПРИЗРЕНСКИ ПОМЕНИК (хрестоматија)

Приређивач: Лела Марковић, Издање аутора

Обим 368 страна, формат Б5, тврди повез

Штампа: СЗГР "Јован", Београд, Илије Ђуричића 19

Више информација о књизи на ФБ страни ПРИЗРЕНСКИ ПОМЕНИК: https://www.facebook.com/pages/Призренски-поменик/1456370684680488 и путем мејла: lela.markovic@hotmail.rs

ПРИЗРЕНСКИ ПОМЕНИК је хрестоматија објављених биографија о знаменитим Призренцима рођеним у Призрену и околини у периоду од XIV века до краја Другог светског рата и оних који то нису рођењем али јесу животом и делом у Призрену. Током двогодишњег приређивачког рада на књизи, из документарне, биографске и историјске грађе приређивач је изабрао 77 објављених биографија.

Опширније...
Истраживање

"Утврђивање стварног стања, потреба и планова ИРЛ", пројекат који треба да да одговор о тренутном стању породица ИРЛ, напредовању, односно назадовању у односу на период до 1999. године, њиховим потребама и плановима за наредни период.

Анкетом је обухваћена 251 породица интерно расељених лица из централне Србије и А.П. Војводине.

Опширније...

Антологија ПРИЗРЕНЕ СТАРИ

У Београду је 20.10.2012 у цркви Светог Марка и 25.10.2012 на Београдском сајму представљена антологија Призрене стари.

Ауторке, Лела Марковић и Радмила Стојковић Кнежевић поклониле су читаоцима књигу најлепших књижевних дела написаних о Призрену од XIV века до данас. У књизи је заступљено 86 аутора из земље и иностранства.

Поред приређивача антологије, о књизи су у име издавача говорили књижевник Радомир Стојановић и књижевник, мр. Милица Јефтимијевић-Лилић, потпредседник Удружења књижевника Србије, др. Зоран Чичкарић и Златко Маврић извршни директор удружења Свети Спас као суфинансијер у издавању збирке.

Стихове су говорили глумци: Миодраг Ракочевић и Јасмина Стојиљковић и писци: Даринка Вучинић, Катарина Костић, Ранко Ђиновић и Драгољуб Луне Симоновић. У програму су учествовали естрадни уметници: Бранкица Васић Василиса и Ранко Шемић.

Збирка Призрене Стари је штампана у оквиру Програма Догодине у Призрену, који је финансијски подржао Комесаријат за избеглице, а који спроводи Удружење грађана за помоћ расељенима са Косова и Метохије "Свети Спас"

Песници о Призрену

Из антологије Призрене Стари:

Дводневна културна манифестација КиМ Београду - Дани Призрена
"Заборав је исто што и да се није десило, да није постојало, да се није негде било и живело и да се тамо неће живети!”
Удружење "Свети Спас", коорганизатор кутурног догађаја ДАНИ ПРИЗРЕНА презентовало је крајем децембра 2010. године заинтересованим посетиоцима делове своје богате видео и фото архиве о тренутним дешавањима у Призрену.
Дани Призрена
Промоција књиге Милке Газикаловић - "Призрен зеница ока мога"
(Погледајте књигу - ПДФ фајл величине 3,72 МБ)
Промоција књиге Михајла Чемерикића - "Призрен и околина 1019-1941"
Погледајте фотографије
Тротомно дело професора медицинског факултета др Михајла Ђ. Чемерикића: ПРИЗРЕН И ОКОЛИНА 1019-1941, на више од 1200 страна, са преко 250 најлепших фотографија града и околине, настало је као плод вишедеценијског рада у коме је аутор на веома концизан и језгровит начин, уз лак и течан стил, са пуно стилских фигура, дао преглед историје града и околине и проучио све важније области живота.
Листа специјалних средстава информисања за интерно расељена лица са КиМ
...ТВ програми, Радио програми, Публикације...

Ова листа је припремљена од стране Групе за комуникацију и досезање информација до корисника (ГКДИК) која је смештена у Приштини да би расељеним лицима са Косова побољшала приступ информацијама које су вазне за њих. Ова листа је почетак за нас тако да су све нове информације као и нова информативна средства за која сазнате добро дошла, и ми ћемо их објавити касније као допуна постојећој листи.

Важно је споменути да све информације у листи потврђене од стране контакт особа али ако ипак приметите неку грешку, молим вас обавестите нас о томе.

Изаберите језик брошуре са списком специјалних средстава информисања
Албански
(ПДФ фајл величине 115 КБ)
Повратак
Галерија
  • image 1
  • image 2
  • image 3
  • image 4
  • image 1
  • image 2
  • image 3
  • image 4
Подршка