Промоција књиге Михајла Чемеркића - "Призрен и околина 1019-1941"
Погледајте фотографије
Београд, 15.01.2004.

У Библиотеци града Београда, 15. јануара 2004. године, одржана је промоција књиге „Призрен и околина 1019–1941“ аутора проф. др Михајла Чемерикића.

Промоцију су организовали Удружење грађана „Свети Спас“, Завичајно удружење Призренаца у Београду „Симо Андрејевић Игуманов“, ИГП „Прво слово“ и Коло српских сестара из Призрена.

На незапамћено посећеној промоцији били су присутни и представници СПЦ, изасланик католичког надбискупа, заменик конзула амбасаде Републике Турске, представници државних културних и друштвених институција, УНХЦР-а, Координационог центра и др.

Посебну част организаторима промоције својим присуством указао је амбасадор Руске федерације у Београду г-дин Владимир Вановски. Присутнима су се обратили г-дин Ненад Трифуновић, председник ИО Завичајног удружења Призренаца у Београду, г-ђица Драгица Радосављевић, директор издавачке куће „Прво слово“, рецензент књиге г-дин Жарко Јовановић, научни саветник и аутор г-дин Михајло Чемерикић.

Њихово излагање било је употпуњено приказом фотографија Призрена и околине и културно-уметничким програмом за чију лепоту и вредност су заслужни глумица Народног позоришта у Београду г-ђица Ивана Жигон, г-ђица Ирина Угриновић, глумац приштинског народног позоришта г-дин Угљеша Вујовић, певач г-дин Љубо Манасијевић, певач косовских народних песама г-дин Јордан Николић и младе чланице КУД "Коло", обучене у народну ношњу.

Амбијент Призрена и његове традиције у потпуности је дочаран на коктелу након промоције где се служила призренка храна и точило призренско вино.

Грачаница - Лапље село , 14.10.2004.

Књига „Призрен и околина 1019–1941“ представљена је, 14. окотбра 2004. године, грађанима Лапљег Села и Грачанице. Промоција је одржана на позив Културнопросветне заједнице Косова и Метохије у оквиру манифестације „Старосрпски извори“ под покровитељством Министарства културе РС.

Организатори промоције су били Удружење грађана „Свети Спас“, Завичајно удружење Призренаца у Београду „Симо Андрејевић Игуманов“ и издавач „Прво слово“.

Присутнима су се обратили г-дин Ненад Трифуновић, г-ђица Драгица Радосављевић и проф. др Михајло Чемерикић.

За културно-уметнички део програма заслужни су, својим наступом г-дин Јордан Николић, и г-дин Златко Маврић који је емитовао снимке са промоције у Београду и снимке Призрена и околине направљене истог дана у преподневним часовима.