Март 2015 – још десет Призренских породица у својим кућама

У насељу Поткаљаја у Призрену је, захваљујући финансијској подршци Амбасаде Велике Британије и Министарства за повратак и заједнице, завршена градња 8 нових кућа за 10 повратничких породица.

Задњих дана марта месеца представници 10 повратничких породица из насеља Поткаљаја примили су од представнице Данског савета за избеглице кључеве својих новоизграђених кућа. Повратници, који су у за ову прилику закупљеној кући, заједно живели и пратили изградњу својих кућа, своје личне ствари су пренели у новоизграђене куће.

Одмах након уласка у кућу представници Данског савета Србије у оквиру пројекта "Унапређене могућности за повратак и реинтеграцију интерно расељених лица" који је финансиран средствима Европске уније, посредством Делегације Европскњ уније у Републици Србији и кофинансиран средствима УНХЦР-а пружили су подршку одрживом повратку ове групе Призренаца уручењем хармонизованих пакета помоћи који се састоје од комплетног намештаја, беле технике, хране и хигијене за шест месеци.

У периоду од јула 2014 до ќраја марта 2015. године, захваљујући финансијској подршци Комесаријата за избеглице и миграције РС, предаставници Удружења "Свети Спас" су били у могућности да свим повратницима у Призрену, корисницима програма, рефундирају месечне трошкове одласка до места ранијег привременог боравишта, ради посете члановима породице или лечења. У ову сврху утрошено је 214.644,00 динара.

Са циљем одрживости, представницима повратничких породицама уручени су грантови за одрживост у виду опреме вредности до 2.000,00 еура.

Тиме је окончан пројекат подршке повратку под називом: Подршка Повратку у Поткаљају - фаза II.

Реализатор овог пројекта је Дански савет за избеглице Косово-канцеларија у Призрену у сарадњи са општином Призрен и удружењем "Свети Спас".

Фото галерија - НОВО
Фото архива