Креативна радионица

Удружење грађана за помоћ расељенима са Косова и Метохије "Свети Спас" Београд, упоредо са осталим активностима, од самог почетка свога рада, активно ради са најмлађима из категорије расељених лица. На потпуно волонтерској основи, без надокнаде и покрића основних трошкова функционисања, сарадници Удружења организују децу у креативне радионице.

Продукт оваквог ангажовања које је доступно свој заинтересованој деци, је јавно презентовање рада креативне радионице у институцијама културе: Народном Универзитету Браћа Стаменковић, Позоришту Дадов, Позоришту Маслеша, Центру за културу Стари Гради, Дому Синдиката, Етнографском музеју, Дечијој болници у Тиршовој и др.

Прва материјална подршка оваквом ангажовању је прихватање пројекта за израду гипсаних фигура "Дизниленд" од стране Међународне православне добротворне организације ИОЦЦ . Захваљујући разумевању ИОЦЦ-а, деци је омогућено да искажу сву своју креативност у припреми, изради, обради, финализирању и бесплатној расподели фигура од гипса.

За шест месеци дружења, колико је пројекат трајао, кроз радионицу је прошло 52 деце узраста од 6 - 14 година. Пројекат је омогућио укључивање и деце локалног становништва, што је утицало да се деца друже без предрасуда да радионица окупља само одређену категорију корисника.

Сва деца су са успехом савладала технологију израде фигура од гипса, па овај је пројекат поред психосоцијалне подршке, омогућио деци и откривање нових видова интересовања. Посебно задовољство учесницима радионице, представљала је заједничка прослава рођендана, као и бесплатна расподела фигурица, за 8 март у центру Кнез Михајлове, за Врбицу испред Цркве Светог Марка и у цркви Александра Невског, као и деци која су се лечила у Тиршовој.

Оваква помоћ ИОЦЦ-а, резултовала је све већем везивању и креативном раду деце која су учествовала у програму, тако да се иста до данашњег дана и даље друже, нажалост без разумевања одговорних за финасијску подршку оваквог рада.

Уз помоћ пријатеља из Центра за културу из Старе Пазове, створена је екипа даровите деце која припрема и изводи запажене културне садржаје (књижевно поетске програме) у Етнографском музеју у Београду, Дому Синдиката у Београду, Центру за културу Црвенке (Војводина), Атини, Аспровалти, Бечићима, Дивчибарима и другим институцијама културе.

Већ више од годину дана сарадници Удружења безуспешно покушавају да обезбеде средства за презентовање књижевно-поетског програма креативне радионице расељеним лицима у већим градовима у унутрашњости, као и на простору Косова и Метохије. Нажалост, средства до данашњег дана нису обезбеђена.

Као једну од активности креативне радионице, завређује поменути и ангажовање професора математике. Душана Долашевића, који са заинтересованом децом, без надокнаде, већ две године сваке суботе, одржава часове математике. Поред математике, заинтересованој деци се пружа потребно знање из физике и хемије.

Чланови креативне радионице су сва деца заинтересована за рад, а најредовнији се уз помоћ релевантних институција награђују организованим летовањем на планини и мору.

Погледајте фотографије из креативне радионице

Повратак
Галерија
  • image 1
  • image 2
  • image 3
  • image 4
  • image 1
  • image 2
  • image 3
  • image 4
Подршка